Adrenalinski zavisnici i ljubitelji prirode zakopčavaju prsluke za spašavanje i šlemove kako bi veslali i odskakivali niz turbulentne brzake. Popularnost splavarenja se dramatično povećala. Sve je više i više ljudi u potrazi za najboljim mestima za rafting prvog puta ili da se izazovu težim putanjama. Da biste pronašli nabolje mesto da lansirate svoj splav, pogledajte ove vrhunske destinacije.

1. Reka Kolorado,  Veliki Kanjon Kolorada

Reka Kolorado, koja se uvija duž 226 milje kroz Koloradu, Jutu  i Arizonu, je obavezna splavarska destinacija. Kada se ne borite protiv moćnih brzaka, mirni delovi koji se protežu pružaju jedinstven pogled na kanjon. Putovanje takođe nudi obilje avantura na kopnu sa drevnim indijanskim ruševinama, miljima pešačkih staza i kampovima koji se nalaze na predivnim plažama.

 

2. Reka Zambezi, Zimbabve

Reka Zambezi kod Viktorijinih vodopada nudi adrenalinski natopljenu avanturu za iskusne splavare. Skoro polovina brzaka duž reke se ocenjuje kao Klasa IV. Pored dramatičnih padova i ogromnih talasa, reka nudi splavarima priliku da vide krokodile i nilske konje izbliza.

 

3. Reka Otava, Kanada

Reka Otava koja deli Kvebek i Ontario, se smatra vrhunskom destinacijom za splavare svih nivoa znanja. Mlake i mirne vode koje se protežu ovde su savršene za novopečene avanturiste dok brži delovi prestavljaju izazov i za najokorelije i napredne jahače talasa.

 

4. Reka Pakuare, Kosta Rika

Pakuare reka u Kosta Rici je okružena bujnom tropskom prašumom. Krivuda 67 milja kroz tri sekcije, reka ima brzake klasifikovane klasama od III do IV. Tokom puta prema Karibima, splavari će imati priliku da pogledaju životnu sredinu jaguara, ocelota, majmuna i egzotičnih ptica.

5. Reka Futaleufu, Čile

Reka Futaleufu kaskadno se spušta iz jezera visoko u Andima koji se napajaju glečarima. Voda je dovoljno mirna u mnogim oblastima za splavare početnike. Međutim, iskusni splavari će se osećati kao kod kuće u delovima sa grubim brzacima i padovima klase IV. Područije takođe ima stalne kampove oko reke koji poseduju kade, krevete i tople tuševe. Ako ste u potrazi za avanturom van vode, probajte planinarenje ili jahanje koji su dostupni u blizini reke.

 

6. Reka Lososa Middle Fork, Ajdaho

Reka Lososa Middle Fork u Ajdahu je jedna od najkarakterističnijih splavarskih iskustava u Severnoj Americi. Tokom svog putovanja od 105 milja, reka nudi do 10 brzaka i padova do 3000 stopa visokih. Dok veslaju na svom putu kroz šumu sa čarobnim okruženjem, splavari verovatno mogu da vide losose i medvede duž obale

7. Reka Severni Džonstaun, Australija

Reka Severni Džonstaun u Kvinslendu, Australija, servira brzake klase IV i V koji dobijaju svoju snagu od jakih kiša u ovom području. Ova reka krivuda kroz vulkanske klisure i netaknute prašume, dostupne samo helikopterom.

 

8. RekaMegpaj, Kanada

Rafting na reci Megpaj u Kanadi se postepeno povećava po teškoći kako putovanje napreduje. Prvi brzaci, blizu Megpaj jezera, dovoljno su nežni za splavare početnike.  Brzaci Klase V kod Magpaj vodopada će prestavljati izazov i za one sa više iskustva. Noću, kampovanje pored reke pruža spektakularni pogled na Severnu Svetlost.

9. Beli Nil, Uganda

Reka Beli Nil, koja je pritoka reci Nil, krivuda svoj put kroz Sudan, Ruandu, Tanzaniju i Ugandu.  Najbolje mesto za rafting je kod Džindže, Uganda, gde reka napušta jezero Viktorija. Kada reka preliva iz mirnog jezera, ona eksplodira u brzake klase II-V.

 

10. Reka Tara, Bosna

Reka Tara nastaje spajanjem Opasnice i Veruše u podnožju planine Komovi. Njena ukupna dužina je 144 km, od čega je 104 kilometra toka u Crnoj Gori i 40km u Bosni i Hercegovini. Kod Šćepan polja, rađa Drinu, spajajući se sa Pivom.
Sigurno ste čuli, reka Tara se zbog svoje čistoće naziva i “Suzom Evrope” — bez brige možete piti njenu bistru i ledenu vodu gde god da se nađete, u bilo kom delu toka. Druga specifičnost vezana za Taru jeste da je kanjon ove reke dubok čak 1300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, odmah iza čuvenog kanjona reke Kolorado u Americi. Od 1977. godine kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a, a spada i u 25 najznačajnih svetskih prirodnih znamenitosti.

× Pozovite nas!