Tara – Netaknuta priroda

DMD Kamp - Tara Rafting

Reflip Team

DMD Kamp - Tara Rafting

DMD Kamp – Tara Rafting

Reka Tara – Suza Evrope

Reka Tara nastaje spajanjem Opasnice i Veruše u podnožju planine Komovi. Njena ukupna dužina je 144 km, od čega je 104 kilometra toka u Crnoj Gori i 40km u Bosni i Hercegovini. Kod Šćepan polja, rađa Drinu, spajajući se sa Pivom.
Sigurno ste čuli, reka Tara se zbog svoje čistoće naziva i „Suzom Evrope“ — bez brige možete piti njenu bistru i ledenu vodu gde god da se nađete, u bilo kom delu toka. Druga specifičnost vezana za Taru jeste da je kanjon ove reke dubok čak 1300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, odmah iza čuvenog kanjona reke Kolorado u Americi. Od 1977. godine kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a, a spada i u 25 najznačajnih svetskih prirodnih znamenitosti.

Tek što zađe u Bosnu i Hercegovinu, reka Tara se spaja sa Pivom i tvori neobično zelenu reku, Drinu. Svega nekoliko kilometara nizvodno od postanka Drine, nalazi se naš, DMD Kamp u živopisnoj kotlini.

Da li ste znali da se Drina se svrstava u najčistije vodotokove u Evropi? Smeštena u divljim planinskim masivima, gudurama i kanjonima, ova prirodna vododelnica teče 346 kilometara dugim tokom. Zbog visoke koncentracije rastvorenog krečnjaka, voda Drine je poznata po svojoj zelenoj boji, a u narodi nosi i ime Zelenika ili Zelenka. Drina se smatra jednom od najlepših reka Balkana, jer u svom gornjem toku stvara bojne meandre, koji protiči kroz tesnace i doline. Teče od juga ka severu i uliva se u Savu.

DMD Kamp - Tara Rafting

Reflip Team

DMD Kamp - Tara Rafting

DMD Kamp – Tara Rafting

Flora i fauna ovog dela Balkana je ne samo retka, već i divlja, netaknuta i bogata, i predstavlja još jednu od značajnih odlika prelepih litica kanjona Tare i brzaka Drine. Flora reke Tare čuva brojne vrste biljnog sveta od vremena, te tako možemo naći pojedine vrste tercijerne flore iz ledenog doba. Veliki deo kanjona Tare je obrastao četinarima, a najvažnije mesto među njima zauzima i crni bor, koji na pojedinim lokalitetima ima visinu i do 50 metara, starosti do 400 godina.

Divokozama je kanjon Tare prirodno stanište, kao i srnama i divljim svinjama. Tara je izuzetno bogata i ribom, a zabeležene su sledeće vrste koje žive u njenoj vodi: pastrmka potočara, mladica, lipljen, klen i skobalj.

Neverovatni biljni i životinjski svet Tare je je pokušao da preskoči most na Đurđevića Tari, između sela Budečevica i Trešnjica. Za ovo velelepno graditeljsko delo, odgovoran je jedan od najvećih graditeljskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, Mijat S. Stojanović. Most je građen poznih 30ih godina, i bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi.
Drina svojim tokom dugim 346 km zauzima središnje mesto na Balkanskom poluostrvu, a njen sliv karakteriše prisustvo nekih endemskih i reliktnih vrsta biljaka i životinja. U nacionalnom parku Tara je zabeležno 53 vrste sisara i preko 1.000 biljnih vrsta — kada sumiramo, ovi podaci predstavljaju jednu trećinu flore Srbije. S obzirom na to da Drina menja svoj karakter, iz planinske se preobražava u nizijsku reku, u njoj ima 47 vrsta i 14 porodica riba.
Dakle, šta čekate? :) Očekujemo vas na obalama Drine, u DMD kampu!

× Pozovite nas!