Da budemo potpuno iskreni – postoje dve verzije teambuildinga.

 1. team building

  team building

  Teambuilding koji je ciljano i edukativno organizovan za akciju i/ili odmaranje. Njegova osnovna funkcija, pametno upakovana u izvankancelarijske aktivnosti, je upoznavanje, umrežavanje i kreativno, timsko hendlovanje različitih zadataka. Ova vrsta teambuilding-a je osmišljena kao igra ili avantura u kojoj se od tima zahteva ispunjavanje određenih zadataka i uloga kako bi se došlo do zajedničkog cilja. Predviđene aktivnosti trebalo bi da simuliraju izazove sa kojima se susrećete na poslu ili u svakodnevnom životu. Time se, na indirektan i zabavan način, deluje na razvijanje boljih međuljudskih odnosa. U zavisnosti od aktivnosti koju izaberete, teambuilding ovog tipa može delovati na niz različitih veština. Brojne studije posvećene izučavanju strategija teambuilding-a u velikoj meri podržavaju organizaciju ovakvih aktivnosti, i ističu njegovo pozitivno delovanje na više nivoa koji rezultiraju boljom poslovnom atmosferom, etikom, metodologijom – uspehom.

 2. team building

  team building

  Teambuilding koji je organizovan konsenzusom da se zajednički pročistite od posla i prevaziđete nataloženi zamor od svakodnevne, učmale kancelarijske atmosfere. Ovakve aktivnosti su odlična prilika da se oslobodite stega površnih, saradničkih odnosa. Najvažniji cilj ove vrste druženja je prevazilaženje potencijalnih predrasuda i upoznavanje tih novih-starih ljudi, sa kojima provodite vreme skoro svaki dan. Teambuilding koji potencira upoznavanje je naročito koristan za firme koje imaju puno različitih resora u kojima je ljudska komunikacija često svedena na neposrednu okolinu. Dokazano je da su organizacije, koje su u kontinuitetu organizovale različite oblike teambuilding-a, razvile veoma moćnu strategiju za pojačavanje organizacionih sposobnosti i motivaciju svojih zaposlenih.

Da se razumemo obe ove verzije teambuildinga su ok.

Ono što predstavlja ključan momenat u organizaciji teambuilding-a je pitanje mudre odluke: za koju aktivnost da se odlučite, a koja će vama, kao timu, doneti najviše benefita?

Kako da nađete odgovarajuću ideju za vaš teambuilding?

          Prvi korak je da odlučite koji vam od ova dva koncepta više odgovara. Na tu odluku pre svega utiču finansijske i vremenske mogućnosti. Drugi je da razmislite i popričate sa saradnicima o nekim opcijama. Uzmite u obzir njihove godine, interesovanja ili hobije i naravno – šta želite da postignete kroz tu aktivnost. Teambuilding naravno možete organizovati i sami, uz malo dobre volje i pripreme, a možete angažovati i neku od agencija koje se bave organizacijom takvih aktivnosti.

 

Evo pet atipičnih ideja za teambuilding aktivnosti:

 

 1. Volontiranje/Društveno odgovorne aktivnosti

– E da! Ako već niste društveno odgovorna kompanija, vreme je da to promenite! Sakupljanje čepova – da. Hodanje za NURDOR – da. Volontiranje je, ipak, znatno važniji i ozbiljniji poduhvat. Raspitajte se kojoj organizacija u vašem gradu trebaju takve usluge. Budite tu za one koji nemaju podršku, roditelje ili krov nad glavom… I ne samo jednom godišnje!

 

 1. Turnir u društvenim igrama

– Karte, Magic The Gathering, Jamb, Ne ljuti se čoveće, Riziko, Monopol, Kluedo, Zanimljiva geografija… Postoji toliko društvenih igara i klubova zaluđenika za društvene igre gde možete organizovati teambuilding. Pratite napredak takmičara na tabli i u svakom ciklusu promenite igru − kako se ne bi zasitili. Smislite simboličan trofej za pobednika ili pobednički tim i napravite od teambuilding turnira tradiciju. Zadatak zapravo nije (samo) da pobedite nego da budete u timu sa nekim koga ne poznajete! Potrudite se i odustanite od sigurnog izbora kolege sa kojim stalno komunicirate na poslu. Napravite neočekivan izbor i − igrajte se.

 

 1. Kurs kuvanja/Takmičenje u kuvanju

– Angažujte kuvara da vas nauči da pravite neko interesantno jelo! Ili jednostavno neki ručak, na koji biste otišli svi zajedno, transformišite u takmičenje u kuvanju? Dogovorite se o konceptu, povedite partnere da odluče čiji je meni ispao ukusniji. Ako i niste svi vični kuvanju – pozitivan haos je zagarantovan, a kuvanje u timu je dobar način da testirate sposobnosti delegiranja zadataka i timski rad u duhovitom, kreativnom izazovu.

 

 1. Improvizacija/stand up

– U zavisnosti od budžeta koji ste spremni da izdvojite, sesiju improvizacije ili stand-up-a možete izvesti sami, ili angažovati profesionalnog glumca koji vam obično daje uputstva kako da bolje i profesionalnije nastupite. Ovo je sjajna vežba za javni nastup, lišava treme, razvija kreativnosti i garantuje smeh.

 

 1. Te divne priče iz nepričave, Storytelling ili Once upon a time

– Ovo je igra za koju je malo ljudi čulo, a radi se o pripovedanju. Dogovorite se ko prvi priča priču – može biti stvarna ili izmišljena. Možete koristiti i anegdote sa posla i mešati ih sa bajkama, princezama, duhovima, kolegama, konkurencijom, arhetipovima… U nekom trenutku priče pripovedač treba da izgovori; IZNENADA, a prva osoba do njega treba da nastavi njegovu priču. Priča mora imati logičan nastavak, zaplete, rasplete i potrebno je da je poslednji igrač zaokruži u logičnu celinu. Igra stimuliše maštu, pamćenje, razvoj ideja i može biti beskrajno zabavna. Ukoliko radite sa kreativnim ljudima, potpuno smo sigurni smo da će svi učesnici jedva čekati svoj red.

× Pozovite nas!