1. Rafting smanjuje stres

          Stres nije mit. Nekada je objektivan i dolazi spolja, a nekada je u vašoj glavi. U oba slučaja, stres sa sobom nosi mnogo negativih posledica po ljudsko telo. Neke od manifestacija stresa su: kontinuirano loše raspoloženje, manjak motivacije, letargija, emotivni problemi… U najgorem slučaju, stres može uticati i na vaše zdravlje.

Rafting je sjajan emotivni filter. Veslanje, dinamika reke i timski rad u navigaciji čamcem kroz brzake promeniće fokus vaših misli sa problema, tenzija, možda čak i nagomilanog besa – na reku i akciju. Uzbudljiva aktivnost poput raftinga može smanjiti i osećaj anksioznosti ili depresije. Adrenalin, koji se luči kao posledica uzbuđenja u toku raftinga nateraće vas da zaboravite na brige. U toku ove intenzivne fizičke aktivnosti telo će vas nagraditi i lučenjem endorfina – hormona zadovoljstva. Na raftingu, u čamcu, neki ovu sreću doživljavaju kao osećaj olakšanja jer su preživeli. Drugi ove stimulanse dožive kao injekciju energije i osećaj ispunjenosti zbog uspešnog i uzbudljivog spusta, druženja, izazova. Krajnji rezultat svih hemijskih procesa koji se odvijaju u vašem telu u toku raftinga, biće relaksacija, i sjajan san.

 

  1. Može imati pozitivan uticaj na zdravlje

           Boravkom na svežem vazduhu i na suncu dobijate svoju dnevnu dozu vitamina D! Ovaj vitamin je od presudne važnosti za dobro zdravlje. Omogućava usvajanje hranljivih materija iz hrane poput kalcijuma i fosfora, i pre svega jača vaš imuni sistem. Rafting je ekstremni sport. Iako ne traži od vas neku nestvarnu fizičku spremnost, može biti veoma zahtevan i intenzivan. Ukoliko ste spremni za rafting i spust divljom rekom u trajanju od 4 sata – vi ste svoj kardio završili, i više od toga. Raftingom aktivirate približno 70% mišića u svom telu. U prevodu: srce radi brže, puls je ubrzan, ishranjenost kiseonikom stimuliše mišiće, mozak i izgradnju sinapsi. Rafting zahteva izdržljivost i snagu, ali to je pre svega snaga uma. Prepustite se avanturi i vaše telo će vam biti zahvalno na kraju!

 

  1. Podiže samopouzdanje

          Rafting od vas zahteva da timski delujete u nepredvidljivim vodama reke. Zbog bezbednosti postoje pravila jer reka ima svoj tok, svoju volju i raspoloženje. Navigacija planinskom rekom nije nimalo laka stvar, te posle svake pređene prepreke u raftingu, nakon primarnog olakšanja, osetićete kako kroz vas struji osećaj moći i zadovoljstva. Dozvolite sebi da budete na trenutak ponosni jer ste pobedili sebe, savladali strah i prihvatili izazov, i to u timu. Razne životne teškoće sa sobom nose sličan osećaj nesigurnosti i gubitka kontrole. Sada, kada ste ga na raftingu savladali, imate još jedno iskustvo više – kako da se bolje nosite sa takvim situacijama.

 

  1. Povezivanje

          Rafting je sjajna prilika da se povežete sa svojim timom u čamcu. Bilo da su u pitanju potpuni stranci, društvo koje poznajete ceo život, kolege, članovi porodice ili partner – tu ste sa istim ciljem. Učestvujući u uzbudljivoj i avanturističkoj aktivnosti poput raftinga negujete svoje socijalne veštine, učite da cenite podršku, usavršavate svoje komunikacione sposobnosti. Otuđenje, u koje nas ponekad tera brz tempo života, duboki psihofizički zamor ili smaranje društvenih mreža na raftingu prestaju. Nema ekrana, nema notifikacija, sem onih iz čamca – vašeg skipera i  prirode oko vas.

 

  1. Vraćate se Prirodi

          Rafting Tarom i Drinom omogućava vam potpuno novu perspektivu Prirode. Kanjon reke Tare je drugi najdublji rečni kanjon na svetu. Ako vas u rafting čamcu ne udari spoznaja koliko ste mali, koliko je sve oko vas veličanstveno živo, divlje, veliko i van vaše kontrole – neće nigde. Pogled na kristalno čistu vodu, svest o životu koji buja svuda oko vas, brzaci, vodopadi, pećine, pogled na čisto nebo i planine kojima ste okruženi… Mi mislimo da je to neprocenjivo, vredno doživljaja i čuvanja.

 

Važna napomena:

          Trudili smo se da opišemo neke od mogućih benefita i telesnih senzacija koje možete iskusiti ukoliko krenete na rafting. Pa ipak, postoje određena zdravstvena i telesna stanja sa kojima se rafting ne meša. Ukoliko imate specifično zdravstveno stanje ili prepisanu terapiju, molimo vas da o tome obavestite naše skipere, obavezno potražite savet i pitate da li možete da budete deo tima u čamcu.

           Postoji jedno zlatno pravilo u raftingu, a to je da je doživljaj reke svaki put drugačiji i da je iskustvo svakog pojedinca različito. Većinu ljudi koja dolazi na rafting privlači adrenalin, osećaj izazova, testiranje svojih granica. Mi vas molimo da na rafting idete sa odgovornim stavom –  prema sebi, drugim ljudima i prirodi koja vas okružuje. To je ujedno i jedini uslov za jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje možete doživeti na raftingu.

× Pozovite nas!