PET KLJUČNIH PREDNOSTI RAFTINGA

  1. Rafting smanjuje stres

          Stres nije mit. Nekada je objektivan i dolazi spolja, a nekada je u vašoj glavi. U oba slučaja, stres sa sobom nosi mnogo negativih posledica po ljudsko telo. Neke od manifestacija stresa su: kontinuirano loše raspoloženje, manjak motivacije, letargija, emotivni problemi… U najgorem slučaju, stres može uticati i na vaše zdravlje.

Rafting je sjajan emotivni filter. Veslanje, dinamika reke i timski rad u navigaciji čamcem kroz brzake promeniće fokus vaših misli sa problema, tenzija, možda čak i nagomilanog besa – na reku i akciju. Uzbudljiva aktivnost poput raftinga može smanjiti i osećaj anksioznosti ili depresije. Adrenalin, koji se luči kao posledica uzbuđenja u toku raftinga nateraće vas da zaboravite na brige. U toku ove intenzivne fizičke aktivnosti telo će vas nagraditi i lučenjem endorfina – hormona zadovoljstva. Na raftingu, u čamcu, neki ovu sreću doživljavaju kao osećaj olakšanja jer su preživeli. Drugi ove stimulanse dožive kao injekciju energije i osećaj ispunjenosti zbog uspešnog i uzbudljivog spusta, druženja, izazova. Krajnji rezultat svih hemijskih procesa koji se odvijaju u vašem telu u toku raftinga, biće relaksacija, i sjajan san.

 

  1. Može imati pozitivan uticaj na zdravlje

           Boravkom na svežem vazduhu i na suncu dobijate svoju dnevnu dozu vitamina D! Ovaj vitamin je od presudne važnosti za dobro zdravlje. Omogućava usvajanje hranljivih materija iz hrane poput kalcijuma i fosfora, i pre svega jača vaš imuni sistem. Rafting je ekstremni sport. Iako ne traži od vas neku nestvarnu fizičku spremnost, može biti veoma zahtevan i intenzivan. Ukoliko ste spremni za rafting i spust divljom rekom u trajanju od 4 sata – vi ste svoj kardio završili, i više od toga. Raftingom aktivirate približno 70% mišića u svom telu. U prevodu: srce radi brže, puls je ubrzan, ishranjenost kiseonikom stimuliše mišiće, mozak i izgradnju sinapsi. Rafting zahteva izdržljivost i snagu, ali to je pre svega snaga uma. Prepustite se avanturi i vaše telo će vam biti zahvalno na kraju!

 

  1. Podiže samopouzdanje

          Rafting od vas zahteva da timski delujete u nepredvidljivim vodama reke. Zbog bezbednosti postoje pravila jer reka ima svoj tok, svoju volju i raspoloženje. Navigacija planinskom rekom nije nimalo laka stvar, te posle svake pređene prepreke u raftingu, nakon primarnog olakšanja, osetićete kako kroz vas struji osećaj moći i zadovoljstva. Dozvolite sebi da budete na trenutak ponosni jer ste pobedili sebe, savladali strah i prihvatili izazov, i to u timu. Razne životne teškoće sa sobom nose sličan osećaj nesigurnosti i gubitka kontrole. Sada, kada ste ga na raftingu savladali, imate još jedno iskustvo više – kako da se bolje nosite sa takvim situacijama.

 

  1. Povezivanje

          Rafting je sjajna prilika da se povežete sa svojim timom u čamcu. Bilo da su u pitanju potpuni stranci, društvo koje poznajete ceo život, kolege, članovi porodice ili partner – tu ste sa istim ciljem. Učestvujući u uzbudljivoj i avanturističkoj aktivnosti poput raftinga negujete svoje socijalne veštine, učite da cenite podršku, usavršavate svoje komunikacione sposobnosti. Otuđenje, u koje nas ponekad tera brz tempo života, duboki psihofizički zamor ili smaranje društvenih mreža na raftingu prestaju. Nema ekrana, nema notifikacija, sem onih iz čamca – vašeg skipera i  prirode oko vas.

 

  1. Vraćate se Prirodi

          Rafting Tarom i Drinom omogućava vam potpuno novu perspektivu Prirode. Kanjon reke Tare je drugi najdublji rečni kanjon na svetu. Ako vas u rafting čamcu ne udari spoznaja koliko ste mali, koliko je sve oko vas veličanstveno živo, divlje, veliko i van vaše kontrole – neće nigde. Pogled na kristalno čistu vodu, svest o životu koji buja svuda oko vas, brzaci, vodopadi, pećine, pogled na čisto nebo i planine kojima ste okruženi… Mi mislimo da je to neprocenjivo, vredno doživljaja i čuvanja.

 

Važna napomena:

          Trudili smo se da opišemo neke od mogućih benefita i telesnih senzacija koje možete iskusiti ukoliko krenete na rafting. Pa ipak, postoje određena zdravstvena i telesna stanja sa kojima se rafting ne meša. Ukoliko imate specifično zdravstveno stanje ili prepisanu terapiju, molimo vas da o tome obavestite naše skipere, obavezno potražite savet i pitate da li možete da budete deo tima u čamcu.

           Postoji jedno zlatno pravilo u raftingu, a to je da je doživljaj reke svaki put drugačiji i da je iskustvo svakog pojedinca različito. Većinu ljudi koja dolazi na rafting privlači adrenalin, osećaj izazova, testiranje svojih granica. Mi vas molimo da na rafting idete sa odgovornim stavom –  prema sebi, drugim ljudima i prirodi koja vas okružuje. To je ujedno i jedini uslov za jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje možete doživeti na raftingu.

Sta nositi sa sobom na rafting?

Da li ste se ikada zapitali šta da nosite kada idete na rafting?

Bez obzira da li idete u Gruziju ili Južnu Karolinu, u jesen ili proleće nošenje prave odeće će doprineti uživanju u vašem putovanju. Mi želimo da vaše iskustvo na odmoru bude što je moguće lepše za pamćenje i prijatnije. Za maksimalnu udobnost i sigurnost tokom raftinga, važno je nositi odgovarajuću odeću. Doba godine kada odete na rafting na reci Tari je odlučujući faktor pri odabiru vaše odeće.

Obezbedjena su vam neoprenska odela, prsluci za spasavanje i jakne na svim rafting čamcima na reci Tari. Imajte na umu da biste trebali uzeti različitu odeću zavisno od toga u koje doba godine ste se uputili na rafting. Bez obzira na sve, gledajte da spakujete odeću za presvlačenje kasnije.

Tokom leta, vi (i vaša grupa) treba da nosite kupaći kostim, kratke pantalone, majicu i stare teniske cipele, rečne sandale ili vodene cipele (bez japanki).

Slobodno ponesite peškir i promenu suve odeće i suve cipele nakon raftinga – imamo vruće tuševe.

Kapa je takođe koristna za rafting na Tari tokom leta za čuvanje od kiše / sunca. Toplije odelo za rafting u hladnijim mesecima U jesen i proleće, temperature vazduha i vode su često hladne u koritu reke Tare. Kiša nije neobična pojava.

Imamo sledeće predloge za odeću i opremu:

1) Vuneni džemperi, pantalone, čarape itd. – Svaka vuna će vam pomoći jer zadržava nešto od svoje izolacione vrednosti čak i kada je mokra. Vreće, polipropilen i drugi sintetički materijali su takođe prikladni.

2) Vunena kapa – veliki deo gubitka toplote prolazi kroz glavu i vrat, a kapa može napraviti veliku razliku.

3) Postavljene pantalone / jakne – One pomažu da se sprej ukloni s nogu.

4) Mokra (neoprenska) odela – Farmer Džon stil je najprikladniji za svaki rafting, ali bilo koje odelo će biti dovoljno. Neoprenska odela se takođe obezbeđuju na našem kampu.

Sta nositi sa sobom na rafting?

 

Kakvo će biti vreme tokom mog rafting putovanja?

Ako gledate vesti, možda ste pod utiskom da je klima u kanjonu Tare hladnija i nepovoljnija, u stvarnosti klima je u stvari prilično blaga. Doživljavamo vrlo malo ekstremnih vremenskih događaja.

 

Kako mogu da se pripremim za rafting na Tari?

Spakovana odgovarajuća oprema za vaše putovanje učiniće ga udobnijom i zaštititi vas. Pored toga što ćete doneti vašu odeću za onaj deo avanture koji je sam rafting, treba da spakujete i odeću za kasnije. Bićete mokri kada izađete sa reke. Bez obzira na to da li planirate voziti ravno kući ili se zadržati na području za noćno kampovanje ili žurku, poželjećete da se presvučete u suvu odeću odmah po povratku. Ponesite plastičnu vrećicu u koju ćete staviti mokru odjeću.

 

Takođe treba da ponesete:

  • Krema za sunčanje: Potrebno je da je namažete pre raftinga i posle, takođe, ako planirate da ostanete napolju.
  • Sprej za komarce i insekte: Upotrebite ga unaprijed kako bi spriječili komarce i insekte da vas napadaju.
  • Držači repa: Oni sa dužom kosom će želeti da je drže podalje od lica.

Kako mogu da se pripremim za rafting na Tari?

 

Šta treba da ostavite kod kuće? Teška odeća, flip-flops, nakit i farmerke treba da ostanu kući.

 

Hoće li biti hladan rafting? Vreme u kanjonu Tare je vrlo blago tokom leta. Preporučujemo ipak nanošenje slojeva kako se ne biste previše prehladili na vašem raftingu. To znači da treba početi sa tankim osnovnim slojem – izbegavati pamuk, jer upija vodu – i graditi odatle. Uvek možete skinuti odeću ako se zagrejete. Na ovaj način nećete se ohladiti dok ste na raftingu.

 

Kada je najbolje vreme za rafting? Najpopularnije doba godine za nas je leto, kada i kampovi imaju najveću gužvu. Vruće vreme privlači ljude u vodu.

 

Da li je Rafting dostupan van sezone? Da biste izbegli gužve, možda ćete želeti da razmislite o rezervaciji u vansezoni, van gužve od maja do septembra. Vreme u kanjonu Tare u vansezoni je hladnije. Za vreme zimske pauze, kada se temperature spuste, napravićemo kratku pauzu, ali rezervacija kreće odmah nakon povratka iz tog vremena je odlična prilika da izađemo na reku. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa tim šta da obučete kada rafting na vodi u reci Tari, slobodno pitajte.  Van sezone je takođe odličan trenutak da rezervišete rafting izlete za sledeće proleće, jer vikendi mogu brzo da se popune, a dostupnost na reci nije garantovana za last minut rezervacije.

Kada je najbolje vreme za rafting?

Da li je rafting opasan?

Kao i svaki drugi avanturistički sport rafting ima svoj deo rizika. Ne zaboravite da se stavljate u situaciju s kojom se ne bi susreli u svakodnevnom životu. Tako da očigledno nije prelazak puta – iako to može biti i opasno u saobraćaju u Bosni :) Najviše što može da se desi je da će vaš splav brzo prevrnuti i da ćete biti bačeni u reku. Sada ovo može biti uznemirujuće iskustvo, ali ako zadržite svoju mudrost i pribranost oko sebe i ostanete mirni, nećete trpiti ništa više od temeljitog kupanja u kristalno bistroj vodi i malo nervoznih napora. I pomislite na priču koju ćete kasnije morati da ispričate!!

Najvažnije je da pažljivo odaberete svog avanturističkog operatora putovanja, u prevodu dobar rafting kamp sa najboljim mogućim osobljem. Pobrinite se za njihovo iskustvo i iskustvo njihovih vodiča i postavite mnoga pitanja / proverite reference. Ukoliko ste prvi put na raftingu pre nego što izađete na reku, morate da dobijete detaljan bezbednosni brifing i osnovnu obuku, čak i ako se nalazite u grupi iskusnih raftera. Takođe ćete dobiti zaštitnu kacigu, prsluk za spasavanje (plutanje) i čizme za zaštitu stopala u hladnoj vodi. Nasuprot popularnom mišljenju, nije potrebno znati kako plivati da biste išli na rafting. U stvari, to je često prepreka jer se plivači pokušavaju boriti protiv struje i reke kada se okrenu i nemaju nikakvog smisla. Reka je mnogo jača od tebe, pa samo drži glavu glavu pozadi a noge napred i pustiš tok da te nosi – bićeš sasvim u redu :)


Ako pratite medije o nesrećama koje uključuju avanturističke potrage, onda ćete u nekoj fazi videti naslove o nekim smrtnim ishodima na raftingu. Mediji o tome će biti puni drame i uperivanja prstiju. Da li mediji zaista imaju poentu? Koliko je rafting opasan? Kada sam počeo da pišem ovaj članak o tome kako je opasan rafting, pomislio sam da bi bilo prilično lako istražiti brojke. Ono što nisam očekivao bilo je koliko je teško dati relevantne informacije i biti u stanju da uporedi te informacije sa drugim izvorima i istraživanjima. Iako sam uspeo da dobijem mnogo informacija, posebno sa Novog Zelanda (ima logike kada se pogleda geografija Novog Zelanda), često je metodologija bila veoma različita. Na primer, neki podaci se odnose na incidente po danima korisnika, drugi podaci se odnose na incidente na milion sati aktivnosti, dok se drugi još uvek odnose na incidente po učesniku. Svi podaci su bili dostupni putem interneta, uključujući i ACC podatke u Novom Zelandu, kao i razne studije u zemlji i inostranstvu.

• Da bih zaobišao ovo, radio sam na sledećim pretpostavkama: „Prosečno“ rafting putovanje bi trajalo tri do četiri sata.

• Uzeo sam brojke na kraju sa višim nivoom povreda i nesreća kao tipičnije zbog prijavljivanja (manje povrede na Novom Zelandu ne moraju biti prijavljene, iako moraju biti evidentirane).

Poenta je da su one izuzetno male, s obzirom da su definisane na milion sati. Takodje, ako se preciznije pristupi proveri prijavljenih slučajeva, velika većina slučajeva povreda je kod osoba koje se nisu pridržavale bezbednosnih uputstava, najčešće se radilo o ljudma koji su neposredno pre raftinga konzumirali alkohol. Da se razumemo, konzumiranje alkohola nije striktno uzrok nezgoda, ali na brzacima iznad određenog nivoa intenziteta, eksponencijalno povećava rizik od povrede.

 

Kako osigurati da ostanete bezbedni ako idete na rafting?

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da učinite kako biste bili sigurni kada ste odlučili da učestvujete u rafting avanturi. Ove jednostavne stvari su:
• Izaberite reku koja odgovara vašoj fizičkoj kondiciji – viši nivoi su generalno zahtevniji, mada možete zaista više veslati na nižoj reci.
• Budite iskreni prema sebi o svojim fizičkim ograničenjima
• Saslušajte pažljivo svoje vodiče na brifingu i uputstvima na reci. Dajte sve od sebe da sledite ta uputstva.
• Vodite računa da nosite sigurnosnu opremu, uglavnom kacige i prsluke za spašavanje, dok ste na vodi, i da su sigurno pričvršćeni.

I naravno, uživanje neće izostati.

Da li mogu na rafting ako sam neplivač?

Želim da idem na rafting ali ne umem da plivam!

Plivačka sposobnost na raftingu je uvek preporučljiva, ali nije obavezna ukoliko želite ići na rafting na rekama kao što je Tara (osim ako se nalazimo u situaciji da je na reci Tari visok vodostaj gde je nivo reke znatno veći od normalnog). To je obično situacija sa početka rafting rezone gde je zbog otapanja snega visok dotok vode sa okolnih planina pa je vodostaj toliko visok da sam čamac zahteva da bude vodjen od strane dva iskusna skipera.

Na svim rafting avanturama, učesnici će biti opremljeni prslucima za spašavanje, koji će vam dati mnogo dodatne flotacije ako završite u reci ili odlučite da budete u njoj. Šanse su, da uopšte nećete pasti u vodu u bilo kojoj od naših rafting avantura, ali ako to učinite, prsluk za spasavanje će se pobrinuti da vas zadrži na površini. Svake godine neplivače vodimo na rafting, i to je uvek sjajan provod.

Šta ako padnem u brzak?

Plutanje u brzacima klase III brzo može biti neugodno, pa čak i malo zastrašujuće, ali ključ je da ostanete mirni i slušajte svog skipera. Vaš prsluk za spasavanje će vas brzo vratiti na površinu ako plivate, a vi ćete dobiti uputstva šta dalje.

Na svakom raftingu pružamo sigurnosni razgovor pre nego što krenemo na reku, što uključuje sve stvari koje trebate znati da biste imali sigurnu avanturu. To znači da ćete biti instruisani kako bezbedno da se ponašate dok ste u čamcu, kako da ne ispadnete, i kako da se vratite u čamac samo u slučaju da ispadnete ili iskočite. Na reci Tari vaš vodič je već zaplivao u većini, ako ne iu svim brzacima koje ćete osvojiti, i on će vam reći šta da učinite i kako da plivate. Na kraju, većina plivanja u brzacima je samo nenamerna avantura.

Da li mogu na rafting iako sam neplivač?

Da li mogu na rafting iako sam neplivač?

Plutanje u brzacima klase IV.. Kod brzaka klase IV nije baš ugodno upasti u reku, ali važe isti standardi: Ako ste ne plivač, prsluk za spavanje će vam omogućiti da plutate plivate, vaš prvi cilj je da ne paničite i slušajte svog vodiča. Mi ćemo vam dati instrukcije ukoliko to bude potrebno, i mi ćemo biti aktivno uključeni u vaše spašavanje ako niste u mogućnosti sami da se spašavate (doplivate nazad do čamca i sami uđite).

Šta je sa ostalim avanturama? Znati plivati nije potrebno ni za druge avanture na reci Tari, kao što je kanjonin. Ako ćete biti u kanjonu koji uključuje plivanje, vodiči će uvek nositi plutajuće uređaje za sve slabe ili neplivače.

Zaključak je da ne morate znati kako da plivate da biste učestvovali u bilo kojoj avantura na reci Tari i za nas neće biti problem da to prihvatimo. Pitamo o tome na našim brifinzima pre početka bilo koje avanture!

Rafting nije za one slabijeg srca

Nije za one slabašnog srca, ali rafting će vam dati onu vrstu uzbuđenja od kojeg ćete zadrhtati, kakav samo bliski susreti s prirodom može proizvesti. Ali imajte na umu da čak i najhrabriji tražitelj uzbuđenja treba slediti sigurnosne postupke.

Rafting Avantura

Brza tekuća i penušava voda koje teče preko ogromnih stena i kroz uske klance može brzo postati zarazna. Može vas zaraziti željom da tu avanturu opet ponovite.

Nekoliko reka zahteva određeni stepen tehničke stručnosti, dok su druga putovanja prijatnija za porodicu kroz mirnije brzake. Reka Tara je najpoznatija rafting ponuda u Bosni i Crnoj Gori.

U svakom slučaju, na raftingu sigurnost je primarna tema za organizatore ovih aktivnosti, a oni pružaju neophodnu opremu kao što su kacige, odela i prsluci za spašavanje. Ali nemojte pogrešiti u tome, postaće vam veoma mokro – i veoma je preporučljivo da donesete dodatnu toplu i suvu odeću za kasnije.

Iako je rafting uzbudljivo iskustvo za pojedinca, on takođe zahteva saradnju svih ljudi u čamcu. Nivo teškoće svakog putovanja određuje starosne granice i stepen fizičke izdržljivosti koja se zahteva od učesnika.

Zbog vaše bezbednosti, uvek budite sa profesionalnim skiperom za rafting koji poznaje tu specifičnu reku. Nikada ne idite na rafting samostalno bez profesionalnog skipera, ili opsežnog znanja o reci, a ako se i odlučite sa idete sami, uvek konsultujte lokalne vodiče.

Kada dođe do nesreća, to je nažalost često zbog lošeg istraživanja i nedostatka pripreme. Nesreće sa profesionalnim i licenciranim skiperima koji dobro poznaju reku skoro su nemoguće.

Rafting Tarom

Bezbednost na vodi

Imajte u vidu na ova pravila kad god ste na vodi ili pored vode:

Razmislite o sigurnosti u svakom trenutku.

Planiranje smanjuje rizik i pruža vam više zabave bez brige.

Ponesite neophodnu opremu, trebala bi da bude u dobrom stanju.

Izlazite iz čamca samo kada je sigurno. Pratite pravila raftinga i budite sigurni da znate šta su oni.

Obavezno nosite prsluke za spašavanje.

Pobrinite se da ste odmorni i trezni, nikako ne idite na rafting u alkoholisanom stanju ili pod uticajem narkotika.

Budite pažljivi i zapamtite da je sigurnost, okruženje i dobrobit svih ljudi u čamcu zajednička odgovornost.

5 SJAJNIH STVAR O SPLAVARENJU

Splavarenje je uzbudljiv i zabavan sport, obožavan od mnogih zbog svoje tendecije da bude uzbudljiv, da vas približi prirodi i da stvori uspomene za ceo život! Ispod su 5 neverovatnih stvari o splavarenju.

1. BLISKOST SA PRIRODOM

Zamislite da veslate kroz mirnu vodu, drveće je svuda oko vas, svež planinski vazduh vam je u plućima dok slušate ptice kako cvrkuću tokom sunčanog dana. Čujete huk vode sa svog sedišta na splavu, i znate da vas čeka zabavan danbićete okruženi prirodnom lepotom reke. Kada splavarite rekom, vi ste okruženi prirodom, brzacima koji teku, cvećem, drvećem, i životinjama, a prirodna čuda Kolorada se šire oko vas, približavajući vas prirodi na poseban način. Često je osobi jednostavno potrebno visceralno iskustvo u prirodi.

2. UZBUĐENJE

Porodični odmor ili hobi može biti lep, opuštajuć ili tih, ali ti trenuci se često izgube u hodnicima našeg pamćenja. Možemo zaboraviti trenutke blaženstva sedenja na mirnoj plaži među ostalim sličnim iskustvima tišine i relaksacije. Momenti koji se izdvajaju su često oni trenuci koji se provuku kroz monotoniju svojim uzbuđenjem. Splavarenje niz oštru, svežu, reku sa svojom porodicom, prijateljima i voljenim osobama je uzbudljivo putavnje koje ćete zasigurno zapamtiti za ceo život. Smelost iskustva vas može zabaviti, a vi možete biti sigurni da ćete provesti uzbudljivo vreme.

3. ZBLIŽAVANJE SA PORODICOM I PRIJATELJIMA

U današnjem digitalnom dobu sve je teže otkačiti se i provesti kvalitetno vreme sa svojim voljenim osobama daleko od pritiska modernog života. Kada idete na splavaranje niz penušavu vodu reke, često se oseća kao da samo takvi momenti postoje. Vi i vaša porodica ili prijatelji, zajedno na pobesnelim vodama, možete biti totalno progutani uzbuđenjem, prirodnim čudima, i međusobnim prisustvom dok istražujete zajedno nove i uzbudljive avanture. Bliskost koju podelite, izazove, i prijatnu iskustvo će zbližiti porodicu, grupe i prijatelje bliže nego ikada pre.

4. IZAZOVI

U životu, jedna od najvećih stvari koje čovek može da uradi je da savlada nedaće. Postoji mali broj izazova koja pružaju toliko zadovoljstvo i zabavu kao što je splavarenje i juriš za avanturom koja vas stavlja protiv prirode. Ova vrsta izazova pruža i fizičku i psihičku stimulaciju čak i za najiskusnije ljude od prirode. Bez obzira da li ste za lagani izazov ili izuzetno težak, splavaranje na reci Tari, ima opciju za vas koja će vam omogućiti da testirate sebe u jednom od najlepših prirodnih okruženja.

5. LJUDI

Neki momenti sa totalnim strancima mogu stvarno da transformišu vašu perspektivu. Kada splavarite u penušavim vodama reke imate mogućnost da upoznate nove ljude kao kolege splavari u grupama, ili sa vodičem ako vaša grupa unajmi jednog. Ovi specijalni trenuci među vodom i talasima mogu da stvore povezanost koja traje ceo život, i prijateljstvo koje će izdržati napade vremena. Ovo, među drugim razlozima, će sigurno da vam pruži iskustvo za ceo život!