FAQ MUŠKE POPULACIJE  ili PRVI PUT S’ DRUŠTVOM NA JU(T)RENJE

 

  1. Gde idemo na rafting?

Nije od presudne važnosti gde nego s kim. Pre odlaska na rafting raspitajte se dobro o opremi, smeštaju, satnici i svim stavkama koje (ni)su uključene u cenu aranžmana. Biti štedljiv je super, ukoliko znate da su ljudi/društvo sa kojim ulazite u čamac 100% pouzdani, a vaši vodiči imaju licencu i iskustva sa divljim rekama. Proverite da li ste u pravim rukama, da li ste obezbedili dobrog skipera koji će vas bezbedno dovesti od tačke A do tačke B.

 

  1. Da li je rafting dobar izbor za Teambuilding?

Da! Rafting je sjajan izbor za teambuilding.

Razlog broj jedan: osoba koja komanduje čamcem konačno nije šef!

Šalu na stranu, u toku spusta rekom svi imate isti zadatak: da prođete bezbedno kroz sve brzake, prepreke i dođete do cilja. Avantura, koju rafting pruža, garantuje da ćete svi morati da zapnete, da se sinhronizujete i delujete kao tim. Rafting je odličan filter za onaj grč u vašim ramenima koji se taloži sedenjem u kancelarijskoj stolici. Psihofizički napor će delovati pozitivno na vaše raspoloženje, uživaćete u netaknutoj prirodi, a posle svega sledi opuštanje uz hranu, piće i muziku.

         

  1. Da li povesti devojku na rafting? (I zašto već niste?!)

Da! Devojkama često rafting nije ni na kraj pameti (čast izuzecima), a svi znamo da se originalnost ceni! Zašto ne bi neki značajni datum ili vikend proveli u avanturi? Adrenalinski spust i boravak na svežem vazduhu u prirodi će sigurno biti iskustvo za pamćenje.

 

  1. Ljubitelji adrenalina: Kad je voda najjača?

Da pogodimo: vuče vas takmičarski duh, ima tu i doza dokazivanja, a naravno i: najbolji drug je već 3x bio na raftingu ili tako neki scenario.

Na rafting se ne ide: kada je voda najjača, ako nemate godine iskustva. Takmičarski duh ostavite van čamca, ili ga sačuvajte za mirne delove reke i zalivanje susednih čamaca vodom. Ukoliko niste iskusni u raftingu, ne budite povodljivi – učinite sve što je do vas, da kao ekipa budete bezbedni. Sigurno, na reci, nije isto što i dosadno! Ukoliko pak jeste ranije bili na raftingu – onda znate da iskustvo sa rekom nikada nije isto, a zadatak vam je da svom timu u čamcu budete dobar primer.

  1. Pragnje? Piće?

Spremate se za rafting? Svaka čast, ako se za to ne spremate kao za žurku.

U prevodu: u čamac se ne ide pijan i izmoren. Rafting je ekstremni sport i spust rečnim brzacima ima svoje rizike. Vaš je zadatak da budete aktivno uključeni u toku spusta i slušate uputstva i komande svog skipera. Verujte nam na reč, vožnja je dovoljno intenzivna da vam pojačivači raspoloženja neće ni trebati. Umetnost uživanja u čoporu, uz piće, klopu i muziku je za svaku pohvalu. Samo u vodi budite odgovorni.

 

  1. Šta da obučem?

Poneti: kupaći, peškir, pribor za ličnu higijenu, presvlaku, duks ili jaknu za uveče, neke papuče, kačket i naočare za sunce. (Kremu za sunčanje žickajte od devojaka.)

 

  1. Šta ako ispadnem iz čamca u brzaku?

Pre polaska, naglasite skiperu vašeg čamca da ste prvi put na raftingu. Ako niste dobar plivač i to je nešto što vaš tim treba da zna. Pre početka raftinga dobićete svu opremu koja vam je potrebna. U nju spadaju: čizme, kaciga, pojas za spasavanje. Ma šta da vam kaže drug/saputnik ili đavolak sa levog ramena −  na rafting se ne ide bez opreme! Ona se stavlja se pre ulaska u čamac i ne skida dok skiper to ne dozvoli, i tačka.

Detaljna uputstva o procedurama i ponašanju u, i van vode, dobijate od svog skipera pre početka ture. Saslušajte ih! Rafting je ekstreman sport i da: zveknuo vas je adrenalin, sve je to super, ali od početka do kraja spusta bezbednost igra ključnu ulogu.

 

                   Završna razmatranja:
  • Tara je divlja reka, čiji je spust težine 4/6. Kanjon reke Tare i veliki deo toka reke deo su Nacionalnog parka Durmitor, i predstavljaju netaknutu prirodu pod zaštitom UNESCO-a.
  • Piroda je divlja, čarobna, nepredvidiva i svakako će vam oduzeti dah – gledajte da vam se to desi iz čamca.
  • Alkoholna pića nisu poželjna za konzumaciju pre/u toku raftinga. Svejedno, šta god da unesete u čamac, mora ga i propisno napustiti. Čuvanje prirode je drugi zakon svake rafting avanture.

Poštujte Prirodu i lepo se provedite!

Rafting Tara

Picture 1 of 24

Rafting spust rekom Tarom

× Pozovite nas!